Fantastisk matlagning utomhus med stekhäll

Fantastisk matlagning utomhus med stekhäll

En stekhäll är en populär och mångsidig produkt för utomhusmatlagning som gör det möjligt att tillaga allt från pannkakor och grönsaker till kött och fisk över öppen eld eller gasol. Stekhällar finns i olika material, men gjutjärn och varmvalsat stål är de vanligaste på marknaden. En av de mest kända tillverkarna är Muurikka, vars stekhällar har blivit synonymt med utomhusmatlagning i både Sverige och Finland.

Det ursprungliga syftet med stekhällen var att kunna laga mat ute i nature, och det var just för att steka pannkakor som de första Muurikka-stekhällarna kom till. De skapades av två vänner i Finland och blev snabbt populära bland vänner och bekanta. Idag är Muurikka ett välkänt namn i hela Norden, och deras sortiment har utvecklats för att passa både den entusiastiska friluftsmatlagaren och den som vill laga mat i sin egen trädgård.

 

Flera fördelar med en stekhäll

En stor fördel med en stekhäll är att den är så flexibel. Du kan använda den både över öppen eld och med gasolbrännare. Det gör att den är praktisk, var du än är. Om du lagar mat hemma i trädgården kan du använda en gasolbrännare för en jämn och kontrollerad värme, medan en stekhäll över öppen eld ger en mer rustik och äventyrlig känsla. Stekhällarna kommer i olika storlekar, vilket innebär att du kan välja en som passar dina behov – från den lilla varianten på 38 cm i diameter, perfekt för mindre sällskap, till den stora på hela 120 cm som kan användas för större sammankomster.

 

Satsa på en Muurikka stekhäll

Stekhällarna från Muurikka är i gjutjärn. Detta material har en rad fördelar när det gäller matlagning. Det behåller värmen väl och ger en jämn tillagning, oavsett om du steker grönsaker, kött eller fisk. Dessutom är en väl underhållen gjutjärnshäll nästan oförstörbar och kan hålla i många år. En annan fördel med gjutjärn är att det skapar en naturlig non-stick-yta med tiden, vilket gör att du kan laga mat med mindre fett.

 

arvind